pátek 15. září 2017

Veřejné zakázky a minimální cena

Občas dostávám dotazy, proč mi vadí to, že jsou  v poslední době velmi nízké ceny u veřejných zakázek (VZ). Vždyť to vypadá přeci strašně dobře? Co mám proti tomu, když ušetříme?

Ono to bohužel není tak jednoduché. Když dostanete 3 nabídky s cenou 2500 Kč/MD, tak přestože víte, že to není reálná cena (tak je u firem cca 8500-10000 Kč/MD), nedokážete tyto nabídky vyloučit na nízkou nabídkovou cenu. Prakticky okamžitě následuje odvolání vyloučených firem k  ÚOHS a ten vás nepodrží, protože přeci 3 firmy už nemohly nabídku podseknout. Jednu byste ještě uhádali, ale 3 už ne.

Pokud firmy splní všechny požadavky, tak musíte jednu z nich podle předem daných kritérií vybrat (cena musí tvořit při rozhodování tuším minimálně 60%). Následuje uzavření smlouvy průběh zakázky, kde se ještě v tom lepším případě namísto konstruktivní práce jen hádáte s dodavatelem o každé ptákovině a řešíte každé písmeno v analýze. O drzosti a fíglech některých firem bych mohl (no, raději nemohl) vyprávět.

Asi si řeknete, že pokud to nefunguje a dodavatel nedokáže plnit smluvní povinnosti, tak můžeme jednoduše smlouvu vypovědět. Teoreticky ano, prakticky to tak jednoduché není. Nemůžete vypovědět smlouvu, dokud nebudete mít zajištěnu novou, což trvá při bezproblémovém průchodu minimálně 1/2 roku (musí proběhnout nová veřejná zakázka, což má svá pravidla). A bezproblémové to rozhodně nebývá.

Další problém máte následně s NKÚ.  První, co od nich při kontrole uslyšíte je tohle: "A to jste  vypověděli tak výhodnou smlouvu a uzavřeli jste místo ní dražší?" Následně zdůvodňujete a těžce obhajujete, až se z vás kouří, proč jste to museli vypovědět, přičemž na NKÚ jsou ekonomové, ne lidé z IT, takže pro ně je jako první cena a IT vůbec nerozumí.

Celý tento tragický stav v oblasti VZ na IT potvrzuje i to, že MV a MMR nechali vypracovat Ceník obvyklých cen ICT prací. Má to ale háček. Uchazeč klidně může nabídnout cenu nižší než obvyklou, pokud to zdůvodní. Kreativitě se meze nekladou a firmy velmi kreativní jsou. Vy pak zase musíte ještě více kreativně zdůvodňovat, že je to jejich zdůvodnění zcela mimo.

Zrovna chystáme novou veřejnou zakázku a vymyslet, jak se vyhnout podseknuté ceně, je hlavní úkol.  Řeknu vám, docela zábava  :-)

Příloha: Ceník obvyklých cen ICT prací: https://drive.google.com/file/d/0B8G9y9ZbOEw-UVIyNWw4a1NFOVE/view