pondělí 18. září 2017

Jednací řízení bez uveřejnění (JŘBÚ)

Dnes jsem narazil na článek ÚOHS se zaměřil na IT zakázky zadávané v JŘBU. Rozdal pokuty za 3 miliony. Je poučný a doporučuji si ho přečíst.



Z článku byste ale mohli špatně pochopit význam JŘBÚ. Je to režim, který se má používat převážně v nouzových a závažných situacích. Není jen tak o tom, že se někdo jen tak rozhodně jít touto cestou, jak by šlo z článku usoudit. Musí se předem schvalovat atd.

Jednou jsme ho málem museli použít. Chtěli jsme vypovědět smlouvu a do doby uzavření nové bychom museli jít touto cestou a zajistit tím nejnutnější podporu stávajícího systému. Naprosto všichni z toho měli u nás strašný vítr, protože projít schvalovacím procesem pro JŘBÚ není jen tak, jsou tam celkem striktní podmínky. Probíhalo by to tak, že bychom vytvořili něco na způsob žádosti o schválení JŘBÚ a s velmi podrobným zdůvodněním ji poslali na MZe, které by nás při jednání s MF zastupovalo.  Naštěstí se situace vyřešila jinak, mohli jsme se JŘBÚ vyhnout a všichni si oddychli.

Pokud se JŘBÚ zneužívá, tak je to průšvih a v tomto (výjimečně :-) ) souhlasím s ÚOHS, že se do toho pustil, protože by se mělo používat co nejméně.