pátek 24. března 2017

Pozor na Hlídač smluv

Aktualizace k 28.3.2017 20:00

Zveřejněna kompletní korespondence s Michalem Bláhou ohledně těchto problémů.
Objeven a popsán nový a závaznější problém týkající se špatných statistik utracených částek.

Aktualizace k 25.3.2017 14:40

Příklad 1

Michal Bláha mi objasnil, že z dat nejde rozlišit, zda ve smlouvě skutečně chybí cena ve smyslu záměrně neuvedena, nebo že smlouva žádnou cenu oprávněně nemá (i takové smlouvy jsou). Nicméně si stále myslím, že chybějící cenu prezentovat jako "mírný nedostatek" je v těchto případech zavádějící a navrhoval jsem doplnit poznámku "(u některých typů smluv se nemusí jednat o nedostatek)".

Příklad 2

Opraven text "neplatná smlouva"  na "zneplatněná smlouva", což už není tak zavádějící. Stále z mého pohledu setrvává problém prezentování jednotlivých verzí smluv jako různých smluv tím, že Hlídač jako číslo smlouvy prezentuje ve skutečnosti verzi smlouvy a ne číslo. Nelze to pak ani jednoduše "opticky" napárovat na Registr smluv. Michal Bláha má názor, že tohle zjednodušení je pro uživatele lepší. 

Příklad 3 

Potvrzen problém/chyba, bude opravena.

Příklady 1 a 2 s Michalem Bláhou stále řeším e-mailem a snažím se ho přesvědčit. Zkusím ho požádat, zda bude souhlasit s uveřejněním e-mail komunikace, ze které bude podstatně lépe vidět, co přesně navrhuji. Nechci teď zveřejňovat jen mé e-maily, bez jeho reakcí.

Text zveřejněný 24.3.2017


Dnes jsem se chtěl podívat, jak jsme na tom s našimi smlouvami v Hlídači smluv, který provozuje Michal Bláha, známý to „pronásledovatel“ státu a úředníků.

Už jsem dřív psal, že mi připadá, že to podle mě pan Bláha občas přehání a sklouzává k demagogii, kterou je paradoxně známý jeho největší protihráč. Na druhou stranu musím ocenit jeho aktivitu, kdy do konce roku bude zdarma poradcem Ministerstva financí, která se mi opravdu líbí. Věřím, že přinese spoustu nápadů a myšlenek, ale také doufám, že si také odnese zkušenosti, jak to ve státní správě chodí a musí chodit, kvůli dodržování zákonů a předpisů, které státu hodně svazují ruce a prostě vše nejde lusknutím prstu.

Ale zpět ke Hlídači smluv. Obecně ho (resp. vlastní Registr smluv) považuji za dobrou věc a jsem rád, že něco takové existuje. Při jeho procházení jsem narazil na pár věcí, které se mi nezdají.

Příklad č. 1 - Nulová hodnota

U několika smluv máme uveden nedostatek „Nulová hodnota smlouvy: Smlouva nemá v metadatech uvedenu cenu“:


Na některé smlouvy jsem se podíval a zjistil jsem, že tam žádná cena sice není, ale být ani nemůže. Jsou to smlouvy, za které žádná strana nic neplatí. Zeptal jsem se Hlídače smluv, co zadáváme špatně a přišla odpověď že nic, že je to OK:


Dále jsem se tedy zeptal, jak máme tento nedostatek vyřešit, protože to skutečně jako nedostatek označují, přestože to žádný nedostatek není, což ale bez čtení smlouvy, případně znalosti dalších okolností, nezjistíte. Bohužel na to zatím nepřišla odpověď.

Příklad č. 2 - Neplatná smlouva

U několika smluv máme uvedeno „Neplatná smlouva“:

To mě opravdu hodně vylekalo, protože kdybychom uzavřeli smlouvu, které není platná, to by byl pěkný průšvih. V detailu smlouvy je uvedeno „Tato smlouva byla zneplatněna“ a také „Platnost záznamu: Neplatný záznam“, což zní trochu lépe, ale stále mi nebylo jasné, o co se jedná. Proč a kým byla celá smlouva zneplatněna? O co tedy jde? Vysvětlení je opět jednoduché – smlouva je platná, plnění proběhlo a bylo námi uhrazeno. Jen Hlídač smluv zřejmě neumí rozumně zpracovávat (nebo možná prezentovat) verze smluv. Ze záznamu v Registru smluv je vidět, že má smlouva dvě verze.

Hlídač smluv má sice informace o verzi uvedenu v detailu, ale prezentuje to poměrně zavádějícím způsobem. V hlavičce a všech přehledech nerozlišuje mezi číslem smlouvy a verzí, je tam uvedena pouze verze, která je ale prezentováno jako číslo smlouvy, což není pravda. Může se tedy zdát, že máme v registru neplatné smlouvy, ale jsou to vždy jen starší verze nějaké smlouvy.

Hlídač smluv, Smlouva č. 87957 (smlouva 87957 neexistuje, je to stále 82893):

Hlídač smluv, Smlouva č. 92681 (smlouva 92681 neexistuje, je to stále 82893):

V Registru smluv je jasně vidět, že se jedná stále o smlouvu 82893, které má verze 87957 a 92681.

Reakce Registru smluv na můj dotaz:


Příklad č. 3 - Podivné vazby

Při zkoumání předešle smlouvy mě ještě zarazila skutečnost, že je u ní uvedena souvislost se smlouvou 46465, která s námi nemá opravdu nic společného a žádná souvislost mě nenapadá. Požádal jsem opět o vysvětlení, jaká logická a zajímavá vazba mezi smlouvami je. Nepředpokládám, že je to vazba přes „Neplatná smlouva“.

Závěr

Při procházení Hlídače smluv si hlídejte, na co přesně narazíte a buďte opatrní, protože ne všechno musí být uvedeno správně. Kdybych byl paranoidní, tak bych řekl, že Hlídač smluv zkresluje informace a snaží se je prezentovat tak, aby vypadaly pro stát co nejhůře. Také by šlo říct, že si prezentací verzí smluv jakožto samostatných smluv vylepšuje statistiky. Paranoidní ale nebudu a tak doufám, že výše uvedené není záměr, ale je to způsobenou například nedostatečnou analýzou, chybou, nebo špatnou interpretací dat, ať už na jakékoli straně, včetně mé. 

Budu jen rád, pokud se to vše rozumně vysvětli a ideálně na Hlídači smluv upraví tak, aby informace srozumitelné, přehledně a pravdivě podané pro kohokoli, bez dalšího zkoumání. Princip Hlídače se mi libí, protože tak máme další kontrolu nad našimi smlouvami, které chceme mít v pořádku, ale musí hrát fér.

Výše uvedené skutečnosti vychází jen z mých informací, které jsem zjistil při zkoumání Hlídače smluv a Registru smluv, takže některé vazby možná mohu vyvozovat špatně, protože neznám přesné algoritmy, jak Hlídač smluv funguje.

PS: Předpokládám, že to teď od Hlídače asi pěkně schytám, že všem ostatním je to zcela jasné a já jsem jen pěkně nechápající tupec :-).