čtvrtek 30. července 2015

Upgrade z Windows 7/8/8.1 x86 (32bit) na Windows 10 x64 (64bit) nebo čistá instalace OS

Pokud chcete v rámci upgrade zdarma na Windows 10 změnit i platformu z 32bit na 64bit, je to trochu zamotané. Přímý cross platform upgrade není bohužel možný, je vždy nutná tzv. "čistá instalace" z média (DVD/USB apod.). Následující postup platí i pro situaci, kdy chcete získat v rámci upgrace licenci zdarma a pak provést "čistou instalaci", bez změny platformy.

Základní požadavek je provést upgrade z Windows 7/8/8.1 na Windows 10. Tento krok je nutné vždy provést, tím se pro Vaši HW konfiguraci provede aktivace licence Windows 10 na licenčních serverech Microsoftu (aktualizace 30.8.2015: již existuje postup, jak se prvotnímu upgrade vyhnout, viz Čistá instalace Windows 10). Následně už můžete kdykoli provést čistou instalaci z média. Zadání Product Key přeskočte, aktivace se provede on-line automaticky. Podmínkou je, že se nesmí změnit HW. Licence získaná zdarma v rámci upgrade se tedy vztahuje pouze na HW konfiguraci, na které byl upgrade proveden.
Pokud po upgrade změníte HW a budete chtít udělat čistou instalaci, musíte to řešit přes telefonickou aktivaci na zákaznické podpoře Microsoft.

Před i po upgrade doporučuji provést zálohu Product Key, například pomocí nástroje ProduKey od #NirSoft.

Pokud děláte "čistou" instalaci na již jednou aktivovaném HW (tzn. na tom samém HW v minulosti proběhl upgrade na Windows 10), tak zadávání PK není potřeba, protože instalaci si ho pro daný HW sama zjistí na licenčních serverech Microsoftu.