čtvrtek 2. července 2015

Upgrade krabicových licencí na Windows 10

Kolem upgrade zdarma některých edicí Windows XY (tuším 7, 8 a 8.1, mimo Enterprise) během prvního roku toho bylo popsáno dost. Stále mi ale nebylo jasné, jak je to přesně s krabicovou verzí, která není na HW nijak vázána a je libovolně přenositelná. Hlavně jsem nevěděl, jak se dostanu k novému klíči s pro Windows 10.

Běžný scénář uživatele s krabicovkou:

  • nákup krabice Windows XY
  • instalace na PC
  • upgrade na Windows 10
  • výměna HW
  • nová instalace Windows 10

Odpověď je jednoduchá, tento scénář není bohužel možný. Dle vyjádření zástupce Microsoft je upgrade vázán na zařízení/HW, nikoli na typ licence (krabice/OEM/Bing). Takže pokud po upgrade krabicovky Windows XY na Windows 10 vyměníte HW a budete chtít nainstalovat znovu Windows 10 a sám aktivovat, tak to už nepůjde, přestože původní verze to před upgrade umožňovala. Upgradem se vlastně z krabice stane OEM (PUL).

Typy OEM

OEM licencí je více typů. Záleží, jakým způsobem byla OEM licence pořízena:
  1. byla zakoupena jako OEM (DOEM, COEM) s novým PC, předinstalovaná, typicky tedy od velkých výrobců (Dell, HP, ...), nelze přenášet na jiný HW (výjimka je samozřejmě, pokud dojde k poruše PC),
  2. byla zakoupena jako OEM (PUL), ta je o něco dražší, byla zakoupena pro nové, "poskládané PC", lze ji po zániku HW přenést na jiný HW.

Takže informace, že není možné přenést upgradovanou licenci na jiný HW není (naštěstí :-) ) až zase tak pravdivá, ale už to nebude tak pohodlné, jaku u krabicovky, kde stačila automatická aktivace. Nyní bude potřeba aktivaci provést telefonicky. Microsoft sice může žádat potvrzení o nefunkčnost/zničení původního HW, ale v praxi to samozřejmě nedělá. Nicméně novou aktivací se zneplatní aktivace pro původní HW.