neděle 6. listopadu 2016

Audiokniha Stín modrého býka

Stín modrého býka je historický román, který je mírně říznut fantasy prvky. Vypráví převážně o cestě válečníka jménem Krak (nebo možná Craeg, to je ta nevýhoda audio verze) , který chce pomstít smrt bratra, a odehrává se ve 4. století, někde v našich oblastech.



Z počátku jsem zapochyboval, zda jsem snad nezakoupil povídkovou knihu, protože jednotlivé úvodní části neměly mezi sebou žádné odkazy nebo návaznosti, měly pomalý rozjezd a také nijak extra zajímavě nepůsobily a mírní zkrácení by jim neuškodilo. Později už bylo jasné, že se jedná o několik paralelních linek, zatím zdánlivě nesouvisejících a zhruba od druhé třetiny knihy se jednotlivé linky začaly pomalu spojovat, až se v poslední třetině vše krásně provázalo a pokračovalo do finále.

Na knize je zajímavé i to, že ji autoři při jejím psaní dohledávali reálie (jména, obřady, místa, …). Kniha tak zní, i přes fantasy prvky, věrohodněji. Fantasy prvky jsou převážně z našeho pohledu, ale v době, kdy se děj odehrával, jim lidé zcela jistě věřili.

Mám drobnou výtku k přednesu, musel jsem si na interpreta zvyknout, ale později už mi to ani nepřišlo. Větší výtku mám k občasnému nedostatečnému oddělení jednotlivých částí. Kapitoly jsou dostatečně odděleny zvukovým předělem, ale občas se děj přehodí na jinou linku i v rámci jedné kapitoly a v těchto okamžicích chybí alespoň malá pauza, aby si to posluchač ihned uvědomil (tipuji, že v knize tyto části začínají novým odstavcem).
Kniha je příjemná, občas trochu drsnější oddechovka, která má co nabídnout a rozhodně neurazí. Až po poslechu jsem zjistil, že součástí ne-audio verze je i rozsáhlý rejstřík a mapy. Mohlo by být příjemným bonusem, kdyby i tyto části byly v elektronické podobě jako doplněk audio knihy.

Název: Stín modrého býka 
Autor: Leonard Medek, Františka Vrbenská
Nakladatelství Straky na vrbě - 2005 
ISBN: 80-86428-21-4
Počet stránek: 441
Délka audia:19 hodin 43 minut

Zakoupeno na audioteka.cz.