sobota 17. září 2016

Kniha Stalker od Larse Keplera, série Joona Linna

Mám poslechnutý poslední díl Stalker série Joona Linna od autora vystupujícího pod pseudonymem Lars Kepler, za kterým se skrývají švédští manželé Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril.




Kniha je to velmi dobrá, čtivá, napínavá, a jako vždy, velmi zamotaná. V detektivkách patří k mému nadprůměru a nemá moc logických trhlin. Knize bych vytkl pomalejší tempo na začátku a naopak rychlý finiš, který ještě více umocnila poslední strana, po jejímž přečtení jsem byl docela rozčarován, protože kniha je posledním dílem série. Ne, nebojte, žádný Cliffhanger se nekoná, jen jsem měl pocit, že ho autoři v porovnání s tím, jak v knize detailně vyobrazují jednotlivé postavy, silně odflákli. To ale na napínavosti knihy nic neubírá.

Audioverze knihy je dobrá a přednes je v podání Pavla Rímského na  jeho obvyklé vysoké úrovni, jen bych možná volil trochu kratší hudební předěly mezi kapitolami. Naštěstí se dramaturg vrátil z vyslovování jména "Jůna Lina", které bylo slyšet například ve Svědkyni ohně, na původní "Jóna Lina", na které jsem byl zvyklý u ostatních dílů.

Ale zpět k mému rozčarování ze závěru knihy. Byl jsem z něj opravdu rozmrzelý, ale naštěstí jen do okamžiku než jsem zjistil, že to není poslední kniha série, ale že autoři chystají další díl, který vyjde ve Švédsku vyjde 24. října 2016. Po nalezení této informace jsem měl velkou radost, že série pokračuje a autorům jsem závěr odpustil, protože věřím, že to v úvodu další knihy napraví a rozumně vyřeší.

Radost mírně kazí fakt, že budu čekat na překlad do češtiny, ale co se dá dělat. Doufám, že překlad bude jako dosud zajišťovat Azita Haidarová.

Tak co, těšíte se také?