čtvrtek 3. srpna 2017

Windows 10 S

Microsoft uvolnil edici Windows 10 S na zkoušení. Váš favorit to zřejmě nebude, protože je to poměrně omezený systém, který je ale na druhou stranu relativně bezpečný, protože si do něj nenainstalujete aplikaci mimo Windows Store.



Když si stáhnete z internetu portable verzi aplikace, která se neinstaluje, tak ji také nespustíte. Nespustíte dokonce ani spoustu systémových aplikací Windows, jako je cmd.exe a powershell, takže nevím, jak se to bude ve školách hromadně administrovat.

Zkoušel jsem v rychlostí pár základních věcí:





Určitě se časem objeví způsob, jak to obejít. Ale když Windows 10 S nainstalujete někde na počítači obyčejnému uživateli, kterému stačí jako prohlížeč Microsoft Edge (to je jedno z dalších omezení), tak to pro něj, a i pro méně Vašich starostí, bude mít relativně bezpečný systém.

Windows 10 S si můžete stáhnout zde: https://docs.microsoft.com/en-us/education/windows/test-windows10s-for-edu#download-windows-10-s

Pozn.: Nevím, proč Microsoft tuto edici nazval "S", údajně to má být Scholar, ale pro školy má Microsoft vlastní edici Windows 10 Education.