čtvrtek 13. dubna 2017

Open Source a pomůcky pro hendikepované

Netajím se názorem, že obecně moc nefandím Open Source a nepovažuji to jako nějakou modlu. Je to hodně dáno profesionální deformací, protože si ve státní správě nikdo jen tak nevezme na triko použití Open Source s rizikem, že se to může vysypat a bez podpory byl by průšvih. Když bychom kvůli tomu nemohli plnit nějaké úkoly, např. zaplombovat nemovitost do stanovené lhůty, tak by nás za to mohli klidně popotahovat.
Je to možná alibismus, ale když nepojede týden eshop, tak mu vzniknou škody, ale to je tak vše (vím, musí vyřizovat záruky atd.). U nás je to složitější, jsme vykonavatel státní správy a to je opravdu něco jiného jak eshop. Jsou zde jiné odpovědnosti, závazky a povinnosti. Tohle asi někdo, kdo ve státní správě nepracoval, hned tak nepochopí. Pravidelné kontroly NKÚ jsou poměrně přísné a o příbězích, co jsme si užili, bych mohl vyprávět hodně dlouho. To ani nemluvím o ÚOHS a jeho přístupu k řešení výběrových řízení.
Když děláme nějaké výběrové řízení, tak sice použití Open Source nevylučujeme, ale dodavatel za něj musí nést záruku. Asi nebude velkým překvapením, že se do toho dodavatelům obecně moc nechce a raději nabídnou komerční řešení, přestože jim například něco ubere z možného zisku.

Proč o tom ale tak dlouho mluvím? Již několikrát jsem spolupracoval s Radkem Pavlíčkem pro optimalizaci našich systému pro nevidomé a slabozraké. Mimochodem, s panem Pavlíčkem byla perfektní spolupráce a pokud chcete lépe zpřístupnit Vaše systémy pro hendikepované, tak ho mohu jen doporučit.

Při spolupráci a testování jsme často používali čtečku JAWS, která je, jak jsem pochopil, asi jedna z nejrozšířenějších. Když jsem ale zjistil, kolik taková softwarová  čtečka stojí, šel jsem do kolen. Jsou sice různé příspěvky atd., ale ty ceny jsou opravu vysoké. Na níže uvedeném obrázku je CZ distributor, ty ceny jsou obecně vysoké už od výrobce.


Když je tedy Open Source tak populární, tak proč zrovna tyto věci jako Open Source standardně nejsou? Nějaké sice existují, ale čekal bych právě v této oblasti přetlak a také to nevysvětluje ty vysoké ceny. Proč je jako Open Source například MySQL a podobné věci, ale tohle ne? Máme Open Source eshopy, které slouží k vydělávání peněz, ale software pro nevidomé stojí 60 000 Kč.  Alespoň mě by to dávalo podstatně větší smysl, jenže zřejmě Open Source komunitu tato problematika z nějakého důvodu moc nezajímá, jinak si to nedovedu vysvětlit. Jako pesimistu mě ještě napadá myšlenka, že to Open Source není a zároveň jsou ty ceny tak vysoké právě proto, že na to mohou uživatelé získat různé dotace apod. a je to dobrý kšeft.

Co si o tom myslíte vy? Neměly by být právě tyto věci Open Source? Nebo je to nesmysl, protože by se mohla stát věc,  jako se stala mnoha Open Source produktům, které umřely? I komerční software může umřít, ale zde je možná výhoda právě díky vysoké ceně šance, která dává výrobci na zisk i při malém prodaném počtu a tím je menší riziko, že s tím sekne.