neděle 27. listopadu 2016

Audiokniha Simon Scarrow: Vítězství orla



Kniha bezprostředně navazuje na první díl Pod znakem orla a jak jsem u něj psal, tak to mohla být jeho další kapitola. V prvním knize jsme se spolu s hlavními hrdiny Macronem a Catonem ocitli na britském území, v této knize jejich tažení na tomto územím dále pokračuje. Cato se čím dál tím víc otrkává ve své roli optia římské legie a jeho přátelství s nadřízeným centurionem Macronem se zase o něco posílí. Projdou spolu mnoha dobrodružstvími, Cato si i několikrát samostatně zavelí centurii.

Opět se setkáváme s politickými intrikami, bojem mezi legátem Vespasianem a tribunemViteliem, zradou a také s pokusem o atentát na císaře, který se k římské armádě připojí, aby pro sebe získal více politických bodů. Na jeho "výborné strategické vedení" hlavní bitvy, díky kterému mají všichni hlavní hrdinové, včetně generála Plautia, podstatně více práce a starostí, lze aplikovat zákon H.L.Menckensona "Kdo to umí, ten to dělá. Kdo to neumí, ten to učí." spolu s Martinovým doplňkem "Kdo to neumí učit, ten to řídí." (viz šestá část o teorie řízení v Murphyho zákonech).

Kniha je psána lehkým, svižným tempem a její součástí je i příjemný humor. Přemýšlím, proč se můžete setkat s označením toho knihy jako odpočinkové četby, když vám děj moc nedá vydechnout a budete nedočkaví číst dál a dál :-).

Zpracování audia je stejně kvalitní jako u prvního dílu. Za sebe knihu jednoznačně doporučuji a dávám ji hodnocení 5/5.

Vítězství orla
Autor:Simon Scarrow
Nakladatelství: BB art
Počet stran: 352
Délka:13 hodin 43 minut
Interpret:Marek Holý
ISBN 978-80-7381-797-8

Zakoupeno na audioteka.cz.

PS: Bohužel jsou do audio verze převedeny pouze první dvě knihy této série, takže dále už budu pokračovat na čtečce.