čtvrtek 20. října 2016

Problém správně podepsat dokument

Často si z nás, státních zaměstnanců, lidé a odborníci, včetně IT, celkem utahují a většinou děláme všechno špatně, nemožně a pomalu. OK, uznávám, že rozhodně nejsme vůdci technologického pokroku, většinou nepoužíváme agilní metodiky a implementace nových věcí je pomalá, ale to jsou věci hodně dané legislativou a zcela jinými procesy, než u soukromníků, což se neznalému špatně vysvětluje (pojďte do státního na 1/2 roku na zkušenou pracovat a pochopíte, proč to tak je).

Proč to ale píšu? Teď zrovna řešíme, jak objednávky dělat čistě elektronicky, včetně jejich nutného potvrzování (legislativa). Na jaký problém myslíte, že jsme narazili? Asi vás to překvapí, ale odhadem 50% firem (včetně IT) neumí elektronicky podepsat pitomé PDF tak, aby tam byl správný typ podpisu a aby zároveň to PDF neznehodnotili. Pro hodně z nich je nová i informace, že to bez problémů zvládne obyčejný Acrobat Reader a opravdu na to nepotřebují kupovat žádný specializovaný SW.

Na závěr přidám perličku: Oracle CZ v rámci globalizace tiskne faktury v Indii. Aktuálně je to ve stavu, kdy jsme jim vrátili už sedmou v pořadí a stále se nemohou trefit. Raději by místo Oracle EBS měli používat Fakturoid :-).

Tak to byl jen takový malý povzdech a pohled z té druhé strany.